/ ПП ГЕРБ
6 546 466, 29 лв. са отделените средства за програмния период 2014-2020 по ОП „Региони в растеж“ и Програма за развитие на селските райони за област Кюстендил. С тях се извършват ремонтни дейности, обновяване и реконструкция на образователната инфраструктура на 3 училища и 4 детски градини.

Възможности за бизнеса по европейски програми представи ОИЦ-Кюстендил

Това стана ясно по време на граждански диалог на тема образование, който се състоя в Кюстендил. Събитието бе част от серията граждански диалози под наслов „Европа в нашия дом“. Форумът в областния център премина при изключителен интерес, като на него присъстваха голям брой представители на образователната сфера от целия регион.

В диалога участие взеха зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, народните представители Кирил Калфин, Радослава Чеканска, Ася Пеева и Борислав Борисов, областният управител координатор на ГЕРБ Виктор Янев, кметът на общината Петър Паунов и председателят на местния парламент Михаела Крумова.

Граждански диалози под наслов Европа в нашия дом в Кюстендил
ПП ГЕРБ

„Една от основните цели на гражданския диалог е да отчетем работата, която е свършило правителството в сферата на образованието. Искаме да чуем от първо лице вашите мнения и препоръки“, обърна  се към присъстващите областният координатор на ГЕРБ-Кюстендил Виктор Янев.

Той подчерта, че за първи път като основен приоритет в политиката на правителството е заложено образованието. „Основен акцент е и провеждането на ефективна политика, насочена към ликвидиране на неграмотността и повишаване качеството на образованието“, посочи Янев.

Той отчете, че над 1 млрд. и 380 млн. лв. са средствата, които се отделят за образование в мандата 2017 – 2021 г. „За 2019 г. средната брутна заплата на учителя надвишава средната за страната“, отбеляза още областният координатор на ГЕРБ-Кюстендил.  
 
„Образованието е не просто приоритет, а категоричен ангажимент“,  заяви зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова и допълни, че то осигурява конкурентни кадри и среда, която да развива икономика на високите доходи. Зам.-министърът призова най-добрите ученици и най-добрите студенти да изберат учителската професия, защото има какво да се даде на децата в класната стая. „Нашата задача е всяко дете да бъде в класната стая, затова съвместно работят и всички институции. Над 40 000 деца са върнати вече в класната стая“, отчете зам.-министърът на образованието и науката.  

Граждански диалози под наслов Европа в нашия дом в Кюстендил
ПП ГЕРБ
 

„Радвам се, че на едно място тук са се събрали учители, директори, представители на Регионалния инспекторат по образование, представители на местната власт, на ниво министерство. Това безспорно доказва, че образованието е от най-важните приоритети“, каза пред присъстващите народният представител от Комисията по образованието и науката Ася Пеева.

Тя бе категорична, че учителят и училището винаги ще са решаващи във формирането на обществото. „Учителят ще бъде факторът в обществото. Затова наше задължение - на всички институции, е да направим така че учителят да може да работи по-лесно, по-професионално и със самочувствие“, посочи народният представител от ГЕРБ.

Граждански диалози под наслов Европа в нашия дом в Кюстендил
ПП ГЕРБ

Граждански диалози под наслов Европа в нашия дом в Кюстендил
ПП ГЕРБ
 

„В Кюстендил диалогът на местната власт с образователните среди никога не е спирал. Днес при нас има представители както на изпълнителната, така и на законодателната власт. Това дава добавена стойност на целия дебат, като дори предоставя възможността конкретни идеи да бъдат превърнати в реални политики“, заяви пред присъстващите кметът на община Кюстендил Петър Паунов.
 
В края на диалога областният координатор на ГЕРБ Виктор Янев призова професията учител да бъде приоритет и подчерта, че висшето образование също има голяма роля, за да се случи това.