Мъж от Косово ще лежи в затвора над 7 г. за 30 кг марихуана
Мъж от Косово ще лежи в затвора над 7 г. за 30 кг марихуана / Дарик- Кюстендил, архив

Албанският гражданин Арман Мехмети получи присъда- „лишаване от свобода" за срок от 7 години и 4 месеца, която да се изтърпи при първоначален режим „строг" в затвор, както и „глоба" в полза на държавата, в размер на 100 000 лв. Решението е на Кюстендилски окръжен съд, под председателството на съдия Дияна Данаилова. Окръжна прокуратура бе представлявана от зам.- окръжният прокурор Камелия Стефанова.
Мъжът бе признат за това, че на 20 март 2013 г., около 17 часа от Република Македония през ГКПП „Гюешево" в Република България, като водач на МПС е пренесъл през границата на страната ни, без надлежно разрешително 64 броя пакети с марихуана. Те са били укрити в специално обособени кухини на левия и десния прагове на автомобила, в кухини на предните ляв и десен калници и в специално обособени кухини в подовата част на купето на автомобила. Общото тегло на всички пакети - 29 909 грама, с концентрация на наркотично действащ компонент - тетрахидроканабинол. Общата стойност на всички 64 пакети с марихуана е 179 454 лв.
Мехмети, който живее в Косово се е признал изцяло вината си и е приложено съкратеното съдебно следствие, при което той получава с 1/3 по- лека присъда. На основание чл. 310, ал. 4 от НПК съдът уведомява подсъдимия за възможността да поиска изтърпяване на наложеното му наказание „лишаване от свобода" в държавата, чийто гражданин е, ако са налице условията за това.
Той трябва да заплати по сметка на Митница Югозападна - Благоевград, направените по делото разноски в размер на 2682,08 лв.
Присъдата може да се обжалва или протестира пред САС.