Минералната вода-шифърът на Кюстендил
Минералната вода-шифърът на Кюстендил / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив
Минералната вода-шифърът на Кюстендил
98462
Минералната вода-шифърът на Кюстендил
  • Минералната вода-шифърът на Кюстендил
Кюстендил има над 8- хилядолетна история, открити са около 200 000 артефакти, които маркират културната памет на това място. Това удивлява знаещите и провокира любопитство.
Тук се е изсипал богът на изобилието, казва пред Дарик архитектът Юлий Фърков, проучил и възстановил не една култура забележителност.
Символът на антична Пауталия, средновековен Велбъжд и днешен Кюстендил обаче е лековитата му минерална вода. Силата на сероводорода в нея са изпитали не един император и гости от целия свят.
 
Сакрална пространственост, в котловина с 15 км в диаметър, заобиколена от всякъде с планини.
Кюстендил е уникален град, на всеки проход в планините е имало крепост, да го пази. От тук са минавали пътищата от Рим към Индия и Китай. На всеки 8 км е имало крепостно съоръжение за смяна на конете. На всеки 100 км е имало укрепени градове, като около Кюстендил това са София и Скопие.
От Рим до Арабския полуостров, най- краткият път е бил през Кюстендил.
 
През котловината лъкатушат Златни реки- Струма, Драговищица, Бистрица, с много полезни изкопаеми и злато. Кюстендил е бил рударски център.
Река Струма е сивмолът на плодородието на региона, има я изобразена на римски монети.
 
Шифърът на Кюстендил обаче е Минералната вода. Това е чудото на това място. Името Пауталия е свързано с минералната вода, разказва архитект Юлий Фърков.
Жреците са ползвали в античността сероводорода в лековитата минерална вода. Влизаш в Абатона и пренощуваш там, а как и какво се случва във ваните с топла вода, змии, жрици и жреци на любовта, чуйте от репортажа за шифъра на Кюстендил: ЗАПИС .

 
 
 
Дарик- Кюстендил