Мая Манолова: Интегриран център за висше образование обединява 3 университета в Кюстендил
Мая Манолова: Интегриран център за висше образование обединява 3 университета в Кюстендил / Дима Кирилова, Дарик- Кюстендил
Мая Манолова за ВУЗ и другите проекти за община Кюстендил
66749
Мая Манолова за ВУЗ и другите проекти за община Кюстендил
  • Мая Манолова за ВУЗ и другите проекти за община Кюстендил

Интегриран център за висше образование, с участието на 3 университета може да бъде изграден в Кюстендил. Идеята има подкрепата на министъра на образованието проф. д- р Анелия Клисарова, като е приела Инициативния комитет от кюстендилци, които работят за откриване на филиал на ВУЗ в града.
"В Интегрирания център ще влязат Аграрния университет в Пловдив, Югозападния университет в Благоевград- със специалностите в сферата на туризма и НСА- със кинезитерапия и спорта анимация. Това интегрирано звено може да кандидатства и за европейско финансиране. Надявам се от следващата учебна година в Кюстендил да се обучават студенти", каза зам.- председателят на Народното събрание Мая Манолова. Тя допълни, че мечтата на кюстендилци може да се случи благодарение на обединените усилия на местна власт, бизнес и управляващи.
Зам.- председателят на НС отчете какво е свършено за община Кюстендил през първите 100 дни на кабинета на Пламен Орешарски. Тя участва в работна среща организирана по покана на кмета Петър Паунов, на която бяха още депутатът Кирил Калфин, областният управител Иван Каракашки и председателят на ОС Иван Андонов.
"Има важни проекти, които трябва да се случат в нашия град и трябва да обединим усилия всички, независимо с коя бюлетина сме избрани. От първия момент, в който съм избрана не съм забравила, че съм от тук. Пламен Орешарски е от нашия регион, много от министрите също и имам уверението им, че всичко необходимо за хората ще се случи", заяви Манолова.
Зам.- председателят на НС е получила уверение от МРР, че още в началото на новия програмен период, приоритетно ще бъдат финансирани проектите за реставрация на крепостната стена в Хисарлъка и довършване на Художествената галерия.
От МОСВ са дали гаранции, че проекта за довършването на канализацията на Кюстендил и 3 от най- големите села в общината ще бъде реализиран, въпреки че има наддоговорени суми по оперативната програма. Предвижда се и финансиране на устройство и строителство в ромския квартал "Изток".
"В ход са и други проекти депозирани от община Кюстендил в различни министерства. След актуализацията на бюджета ще бъде възможно и финансирането на ремонта на стадион "Осогово", каза още Мая Манолова.