Мая Манолова бе гост на празника Кюстендилска пролет, като поздрави и разговаря с местни хора в центъра на града.
Мая Манолова бе гост на празника Кюстендилска пролет, като поздрави и разговаря с местни хора в центъра на града. / Dariknews.bg-Кюстендил
Манолова готви законови промени срещу нагли работодатели
93010
Манолова готви законови промени срещу нагли работодатели
  • Манолова готви законови промени срещу нагли работодатели
Законодателни промени в защита на българските работници, които предвиждат забрана за продажба на фирма или предприятие, ако не са платени заплатите на работниците, подготвя омбудсманът Мая Манолова. Тя ще очаква те да бъдат първа точка в дневния ред на 44-тото Народно събрание.

Омбудсманът събира на дискусия следващия четвъртък, представители на ангажираните със спазване на трудовото законодателство български институции.

Над 10 са случаите на протестиращи работници в страната към момента, сред които е и този с  шивашката фирма Абонданца в Дупница.

“След като изхабихме много време и усилия, за да сключим споразумение със собственика на тази фирма, той се подигра с мен и работничките, като не изплати нито стотинка. Въпрос на чест и на въздаване на справедливост и на защита на българските граждани е всички институции, които съм сезирала, да си свършат работата и този работодател да бъде наказан съобразно строгостта на българското законодателство”, коментира Мая Манолова.

Dariknews.bg-Кюстендил


"Има много работодатели, които се отнасят нагло и безотговорно към своите работници, като не плащат дължимите възнаграждения, прехвърлят се фирми, обикновено на клошари или хора без доходи. Не се спазва българското законодателство. Има цяла поредица от случаи на протестиращи работници", каза омбудсманът.
 
Тя изтъкна, че вчера заедно с екипа си е изброила тези случаи и те са единадесет в страната. Това, което правим, е да се намесим във всеки конкретен случай първо с посредничество и опит да се реши с добро проблемът. Следващата мярка, която омбудсманът прилага, е да ангажира "цялата мощ и репресия на държавата срещу работодатели, които експлоатират и унижават работниците и нарушават българското законодателство", каза общественият защитник.

Мая Манолова бе гост на празника Кюстендилска пролет, като поздрави и разговаря с местни хора в центъра на града.
 

Dariknews.bg-Кюстендил