/ netinfo
Все повече земеделски производители от кюстендилско започват да засаждат различни и не толкова характерни за региона култури. Един от тях е и председателят на КНСБ- Кюстендил Яни Георгиев, като  той е един от тримата в района на община Кюстендил, които отглеждат лавандула.

Това той прави по съвместен проект с неправителствена организация от Македония, където пък се отглежда мурсалски чай. Яни Георгиев отглежда и бере около 15 дка. с лавандула в село Горна Гращица.

лавандула
netinfo



„Направихме опитни полета в Кюстендил и Ранковци, Македония. Решихме да отглеждаме нещо, което не е характерно за двата региона. В момента лавандулата, която произвеждаме се дават на Дом за хора със специални нужди. Такъв бе и проекта, като в този дом от лавандулата правят ароматни свещи, средствата от които оставят за дома.

По този начин помагаме на Дома за хора с увреждания.Съгласно проекта нямаме право на стопанска дейност”, заяви Яни Георгиев. Той е посял около 30 дка. с лавандула, но се оказало, че част от земята не е подходяща за целта.

лавандула
netinfo


„Първите две години лавандулата не се бере за реколта, за да може да направи хубава коренова система. От един декар лавандула могат да се добият около 17-18 литра лавандулово масло”, допълни Георгиев.

В момента на пазара литър от лавандуловото масло върви около 50-60 лв на литър ако се продава на прекупвачи,ако се продава на специализирани фирми цената е около 80 лв. Литър от това масло във Франция е на цена от 110 евро.