Кюстендил е част от международна конференция за Първата световна война
Кюстендил е част от международна конференция за Първата световна война / Дима Кирилова,Дарик радио

Международна научна конференция на тема: „Първата световна война на Балканите и встъпването на България в нея (1914 - 1915 г.)" се провежда в Кюстендил. Тя ще продължи до 16 октомври 2015 г. в градовете - София, Видин, Кюстендил и Кърджали.
Конференцията е под патронажа на председателя на Националния инициативен комитет Николай Ненчев - министър на отбраната на Република България.

 

 


"Днес е специфичен, празничен ден. По нов стил на 14 октомври е манифеста и встъпването на България в Първата световна война.Точно този ден сме избрали за Кюстендил, защото тук е била щаб квартирата на българската армия, тук е духа на ген. Жеков и ген. Жустов и тук във вашия музей се съхранява манифеста на Фердинанд. В конференцията участват гости от 8 страни, над 20 докладчици от чужбина и над 60 от България.Конференцията е различна, тя е не само международна, но и национална, защото в нейния модел е заложено не всичко да започва и свършва в София. Конференцията се открива в София, продължава в Кюстендил и Видин и завършва в Кърджали.Това, което е специфичното е, че ние искаме да дадем на цяла България усещането, всички празнуваме 100- годишнината от Първата световна война. Целта е да направим поредния прочит на всичко онова, което българската историография съдържа в своите архиви", заяви началникът на Военна академия - ген. м-р Тодор Дочев.