Кметът на Кюстендил и ОС с критики към Радостина Новакова
Кметът на Кюстендил и ОС с критики към Радостина Новакова / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

ОС- Кюстендил отправи повторна покана към началника на Регионалния инспекторат по образованието, без да се уточнява името му, който да присъства на следващото заседание на местния парламент и да отговаря на въпроси за състоянието на образованието в община Кюстендил.
Поканената на сесията днес Радостина Новакова не се яви, заместваха я експертите Зоя Стоименова и Теодора Йорданова.
"Не приемам, че Новакова не дойде да ни уважи. Това е пълно незачитане на работата на Общинския съвет", заяви съветникът от "Коалиция- Кюстендил" Димитър Хаджийски.
Кметът Петър Паунов коментира за РИО, че структурата не е лишена от професионалисти, но заради ръководителя си действа като статистически институт.
"Не знам колко писма сме изпратили до РИО и отговори няма. Не разбирам защо отсъства началника, няма диалог. Няма мисъл за децата от ръководството на тази институция. 15 години- усещане за безвремие, благодарение на един човек, който ръководи инспектората", каза Паунов.
Съветниците искаха да питат Радостина Новакова за план- приема в училищата в общината, за закриването на гимназии и генерирането на безработица и др.
"Не може да има толкова много паралелки в ПГ по икономика и мениджмънт. Нужно ли е всички деца да стават икономисти. Трябва да има 4 специалности там. Две гимназии вече са закрити", допълни Димитър Хаджийски.
"Регионалният инспекторат по образованието има дълг към Кюстендил. Превърнаха елитни училища като Езикова гимназия в едно нищо. Призвани са да работят и развиват училищата. РИО само привикват и наказват. Превърнали са се в стражари", заяви от трибуната на ОС съветникът от БСП Милчо Христов.
Началникът на РИО- Кюстендил Радостина Новакова не присъства на сесията на ОС, защото участвала в задължително обучение за държавни служители, планирано в началото на годината.