награда
награда / netinfo
Наградата “Златна ябълка”, в категория „Болница“ беше присъдена на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“, гр. Кюстендил. Национална мрежа за децата връчи за осма поредна година наградите „Златна ябълка“, които отличават  приноса за благосъстоянието на децата в България на личности, организации и институции. Болницата в Кюстендил сътрудничи с НПО и институции при случаи на деца в риск, по различни казуси и индивидуални случаи; работи активно за задържане в медицинското заведение на малолетни и непълнолетни майки на деца с риск за здравето, проследява и консултира неосигурени бременни жени. Доц. Д-р Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи връчи престижното отличие.
 

награда
netinfo


Наградите се връчиха в осем категории – „Герой на децата“, „Училище“, „Болница“, „Община“, „Журналист“, „Благотворител“, „Награда за цялостен принос към Мрежа за децата“  и Специална награда. Церемонията се състоя в Учебния театър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в присъствието на близо 350 гости, приятели и съмишленици на каузата.
Номинациите за Наградите, с изключение на категория „Герой на децата“, идват от 150-те организации –  членове на Мрежата от цялата страна, които работят за деца и семейства, а победителите се излъчват от специално жури, съставено  от експерти и професионалисти в сферата.
Със Специална награда за принос за подобряване благосъстоянието на децата в България бе отличен Омбудсманът на Република България – г-жа Мая Манолова, която в последните три години работи изключително целенасочено за защита на правата и благосъстоянието на децата. Тя полага сериозни усилия да утвърди ролята на омбудсмана като застъпник за детските права и се застъпва активно по теми като нуждата от реформа в системата за детско правосъдие, насилието над жени и деца, случаи на липса на достъп до здравни услуги, подкрепа на децата, чиито родители са трудови емигранти, тайната на осиновяването и правата на осиновените и осиновителите.
За „Герои на децата“ в осмото издание на Наградите „Златна ябълка“ бяха избрани д-р Таня Андреева и Дария Мукова, създатели на платформата HealthyKid. 
 
Останалите награди по категории:
 
Наградата за „Училище“ взе ОУ „Никола Икономов“, Разград.
Наградата за „Община“ отиде при Община Враца.
Наградата в категория „Журналист“ беше връчена на Бела Чолакова от в-к „168 часа“.
Наградата в категория „Благотворител“ взе „Обединена млечна компания“.
Наградата за цялостен принос към Национална мрежа за децата, беше присъдена на г-жа Цвета Брестничка, председател на управителния съвет на Асоциация „Родители“ и един от учредителите на Мрежа за децата.
 
 
Дарик- Кюстендил