/ ThinkStock/Getty Images
Резултатите от проведеното през 2018 г. изследване за използването на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата показват, че 59.8% от домакинствата в област Кюстендил имат достъп до интернет в домовете си, при средно 72.1% за страната. Спрямо предходната година в областта се регистрира спад от 5.8 процентни пункта на домакинствата с достъп до интернет.

Общините Рила и Сапарева баня с ваучери от по 15 000 евро за безплатен интернет на обществени места

За периода 2008-2018 г. използването на ИКТ става все по-масово - относителният дял на домакинствата с достъп до интернет се е увеличил повече от два пъти. През 2018 г. с най-нисък относителен дял на домакинствата с достъп до интернет са областите София, Кюстендил, Видин и Ямбол, а с най-висок - Кърджали, София (столица), Варна, Добрич, Сливен и Пловдив. По относителен дял на тези домакинства област Кюстендил се нарежда на 27-то място в страната.

През текущата година в област Кюстендил 47.5% от населението на възраст между 16 и 74 навършени години използва интернет всеки ден или поне веднъж седмично. В регулярното използване на интернет от лицата е отбелязано намаление от 4.3 процентни пункта спрямо предходната година. Жените са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с мъжете - съответно 48.1 и 46.9%.

Значителни са различията при регулярно използващите интернет по образование, като 86.0% от лицата с висше образование и 42.0% от лицата със средно образование използват редовно глобалната мрежа, докато само 26.2% от лицата с основно или  по-ниско образование се възползват от възможностите, които тя предоставя .

В сравнение с 2017 г. относителните дялове на регулярните интернет потребители с висше и средно образование намаляват съответно с 5.6 и 6.3 процентни пункта, докато при тези с основно или по-ниско образование се наблюдава увеличение от 21.1 процентни пункта.
 

През 2018 г. 18.5% от лицата в областта използват глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната администрация и местното самоуправление, при средно 22.2% за страната. В отделните области на страната относителният дял варира между 37.6% за област Видин и 3.6% за област Разград. По този показател област Кюстендил заема 13-то място. Спрямо 2017 г. за областта увеличението е от 3.8 процентни пункта.