Палене на слама в Овощни градини
Палене на слама в Овощни градини / netinfo
Десетки кюстендилци и жители на областта станаха в ранни зори- в 3- 4 часа, за да опитат да запазят овощните си градини. Температурите паднаха няколко градуса под нулата и на места имаше слани / мраз /.
Земеделските стопани палиха бали със слама, автомобилни гуми, наредени в редовете между дърветата, за да ги запазят от измръзване. Снимките, които ви предлагаме са от село Еремия, в община Невестино и село Ломница, община Кюстендил.

Ломница
netinfo


Температурата в Института по земеделие до Кюстендил е паднала през нощта до -3, 6 градуса.
„Това значи- мраз. Ще има поражения. Но, какви? Ще разберем в следващите дни. Който е палил е успял да повиши температурата до 0, 5- 0, 8 градуса”, каза за Дарик директорът на института проф. д- р Димитър Домозетов. Той уточни, че черешите, ябълките и сливите вече са във фаза след цъфтеж, с оформени плодни пъпки, които на места може да са измръзнали.  Много стопани напръскаха със специални препарати овощните градини в предните ден- два, за да предпазят плодните пъпки.

Домозетов припомни, че кайсиите и прасковите в кюстендилско са измръзнали още на 7 януари, когато температурата падна до -23 градуса.
 
Дарик- Кюстендил