Калпазани канят на концерт за 20- годишния си юбилей
Калпазани канят на концерт за 20- годишния си юбилей / Дарик- Кюстендил,архив

"Калпазански експрес" е името на юбилейния концерт на детската вокална група "Калпазани" от Кюстендил. Поканата е за утре- 29 април в Общински драматичен театър, начало- 18 ч., вход- свободен!
Вокална група "Калпазани" е създадена преди 20 години в 6- то ОУ "Паисий Хилендарски", с ръководител Лилия Александрова. Тя започва работа в училището като учител по музика и първото предложение на директора Здравка Тасева към нея е да води Фанфарния оркестър. От носталгия по "Сребърни звънчета" обаче, Александрова предлага да бъде създадена вокална група и получава подкрепата на Тасева.
В концерта за 20- годишния юбилей ще участват около 100 деца и младежи, преминали през групата. В момента, "калпазаните" са над 50. Групата е СИП в 6- то ОУ.
"Уча ги на човешки взаимоотношения, не толкова да стават творци или известни певци. Възпитавам в любов към музиката", каза пред Дарик Лилия Александрова. Тя благодари на Златина Златанова, Николай Керацинов- Фичето, Мирослав Маринов, творческия екип, с който работи.
"Калпазани" имат много авторски песни, като една от последните "Ромео и Жулиета" спечели наградата "Златен лъв" от фестивала във Варна. Публиката ще чуе на финала на юбилейния концерт и специално създадената за рождения ден песен.
През годините, вокалната група реализира и няколко мюзикъла, където шанс за изява получават повече деца, защото те всички интонират правилно и ставата певци, допълни ръководителят на "Калпазани".
Лилия Александрова благодари и на Ангелина Милева, която е възпитала към нея любовта към детската песен.