/ Дарик-Кюстендил,архив
По 4 инвестиционни проекта за предприятия, за производство на плодови сокове и сушене на плодове и 2 за пакетиране, са получили одобрение от община Кюстендил, за периода 2007- 2018 година. Това съобщиха от администрацията, в отговор на въпрос на Дарик- Има ли инвестиционни намерения за нови преработвателни предприятия в Община Кюстендил? Въпросът бе провокиран от проблемите с изкупната кампания на богатата реколта от ябълки в региона. От общинска администрация обаче нямат информация, колко от тези проекти са реализирани.

Към момента, изкупната цена на ябълките падна до 8 стотинки на килограм, в предприятието, което ги изкупува за производство на ракия, в село Граница. По информация на Дарик, там е преустановено изкупуването на ябълки, по схемата: 100 кг плодове срещу 9, 5 литра ракия и доплащане от 3, 50 лв. на литър.

В село Граница е и другото преработвателно предприятие в общината, което произвежда натурални плодови сокове, като то разчита и на собствени овощни градини.
Двете предприятие за сушени плодове в общината имат предварително сключени договори с производители на ябълки и при нужда, до края на месеца ще преценят дали да изкупуват допълнителни количества плодове, като и тук, както и при производството на плодови сокове е важно качеството на ябълката.
 
 
 
 
Дарик- Кюстендил