Над 60 деца в "Активно лято" на Исторически музей- Дупница
Над 60 деца в "Активно лято" на Исторически музей- Дупница / Маргарита Петрова,Дарик
Тази година Исторически музей- Дупница навършва 25 години от създаването му в този вид. Екипът на музея си поставя амбициозни задачи като наред с продължаване на проучването в с. Червен брег, предстои да стартира дарителска инициатива за оформяне на нова експозиция за градския бит на Дупница, като идеята е тя бъде в къщата музей на Станке Димитров.
„Решихме, че за този четвърт век, за което време не успяхме за съжаление да изградим една постоянна експозиция, да направим дарителска кампания и чрез нея нова експозиция, използвайки възможностите на къщата на Станке Димитров – Марек", сподели директорът на музея Анелия Геренска. Тя допълни, че там е правен ремонт и няма да са необходими много средства. Геренска обясни, че се надява експозицията да е готова за Майските празници на културата. Все още не е уточнена дата за начало на кампанията. Освен това в сградата има голяма зала, в която може да се провеждат образователни програми, а както се видя лятото на миналата година интерес от страна на децата има, но липсва място.
През тази година ще продължи подготовката на проекта за ново проучване на базиликата, освен това се надяват района на дупнишка община да бъде направено археологическо теренно обхождане със съвременна техника. „На територията на община Дупница все още има селища, които трябва детайлно да бъдат обходени“, каза Геренска. Тя изрази надежда, че тази година сградата на Джамията, която е паметник на културата, която от няколко години се руши, ще бъде ремонтирана. Проблема на музея, както и през последните години е липсата на място за постоянна експозиция, засега единствената обиколка е виртуална. „Има какво да покажем, но няма къде“, отбеляза Геренска.
 
Дарик- Кюстендил