Има деца в областта с извадени постоянни зъби
Има деца в областта с извадени постоянни зъби / Влади Владимиров

Висока заболеваемост сред децата до 18 г., отчитат от Регионалната колегия на Българския зъболекарски съюз- Кюстендил. Има деца с извадени постоянни зъби.

"Причината не е само финансова, да добавим здравната култура на населението и липсата на адекватна профилактика", коментира за Дарик д- р Светослав Николов, председател на колегията. Той съветва, след като пробият всички млечни зъби на детето, след втората година, родителя трябва да мие зъбите му с четка. Преди това родителя може да увие една стерилна марличка около пръста си и да почиства зъбите, най- елементарно- с чиста вода.

"Вече с пробива на всички постоянни зъби,  е необходимо да се създадат навици на детето да си ги мие само, от ранна детска възраст. Добре  е зъбите да се мият поне два пъти на ден- сутрин и вечер, като вечер е задължително", добави д- р Николов.

В ход е програма за ранните заболявания на децата до 18 г. финансирана от Министерство на здравеопазването. Избран е регионален координатор- д- р Нина Стоилкова. Ще се прави профилактично запълване на фисурите със силанти, за да се избегне развитието на кариеси. Тя ще стартира през есента. Миналата година бе направено национално проучване на около 20 000 деца, за да си види зъбния статус. Сега ще се подберат онези деца с най- сериозни проблеми и ще им се направи тази процедура. Това е ролята на регионалния координатор, обясни д- р Светослав Николов.