Илия Царски и над 30 пилоти в битка по трасето Богослов-Студен кладенец
Илия Царски и над 30 пилоти в битка по трасето Богослов-Студен кладенец / netinfo

Планинското рали "Осогово 2010" е тази събота и неделя, по трасето Богослов-Студен кладенец. Председател на организационния комитет на състезанието е кметът  Петър Паунов.

"Ралито се провежда благодарение финансовата подкрепа на община Кюстендил. До момента имаме 30 заявки за участие, сред тях и на Илия Царски. Трасето е измито и почистено със съдействието на ОП "Чистота", каза председателят на СБА-Кюстендил Валентина Георгиева.

Рали "Осогово" е 6-ти кръг от националния планински шампионат, но реално това е 3-то състезание, след Благоевград и Своге. Другите бяха отложени или отпаднаха поради липса на финансиране.

Кюстендилската надежда за призово класиране е Кирил Величков с "Хонда CRX". Той е лидер в класирането на клас "Х2".

"Трасето е много харесвано и конкуренцията ще е голяма. Ще участват дори и колеги, които карат по принцип в пистовия шампионат. Успех ще е да се кача на почетната стълбичка на родното трасе. Досега със се състезавал три пъти по него и все ме преследва малшанс", каза за Дарик Кирил Величков.

Илия Царски и над 30 пилоти в битка по трасето Богослов-Студен кладенец
netinfo

Автомобилите на участниците ще бъдат подредени на площад "Велбъжд" в събота, от 9.30-12.30 ч. за технически и административен преглед. Официалното откриване на състезанието е в 13.00 ч. Тренировките по трасето започват в 14.30 ч. Стартът на рали "Осогово 2010" е на 18-ти юли - неделя, в 10.00 часа.

Пътят Богослов- Студен кладенец ще бъде затворен за движение от 13.00 до 18.00 ч. в събота и от 9.00 до 13.30 ч. в неделя. Феновете трябва да бъдат по трасето в Осоговската планина един час преди старта на надпреварата.

Трасето е дълго 5 км, с денивелация- 336 метра. Има 32 завоя, по 16 леви и десни. Средният наклон на пътя е 6,07%. По трасето са разположени 12 съдийски поста, а на две места ще има коли на противопожарна охрана и на спешна помощ. Състезанието се провежда в два манша.

Награждаването на победителите ще стане в центъра на село Богослов, около 13.00-13.30 ч., допълни председателят на СБА-Кюстендил.