/ netinfo
Явор Тодоров от Дупница бе определен за Дарител за 2017 г. на Държавен архив-Кюстендил. Той бе награден днес от директорът на архива в Кюстендил Петър Шейков. Поводът за награждаването е отбелязване на Международния ден на архивите.

“Искам да благодаря на Явор Тодоров за дарените документи. Той дари изключително ценни документи свързани с дейността на македоно- одринското дружество “Единство”- Дупница, с председател Никола Лазарков.

Такива документи няма и в Централния държавен архив. Освен това Явор Тодоров дари и снимки на Осоговски юнак- Кюстендил, както и картички с изгледи на Дупница, планина Рила, Бобошево и други”, заяви Шейков.

Държавен архив
netinfo


“Искам да благодаря за наградата. Аз оценявам високо значението, което имат архивите. Разбирам архивите като място на което могат широк кръг хора да видят тези ценни документи”, каза Явор Тодоров.

Държавен архив
netinfo


Директорът на Регионалният исторически музей- Кюстендил Валентин Дебочички бе избран за Читател на 2017 г.

“Благодаря за тази награда. Тук използвах документи, които ми бяха необходими работейки по историята на кюстендилският музей през периода 1944-1959 г. В архива има богат фонд от документи за памет”, заяви Дебочички.

Държавен архив
netinfo


Сред гостите на празникът бяха и ученици от ЕГ “Петър Берон”-Кюстендил. В Държавен архив-Кюстендил е подредена фото-документална изложба, посветена на 55 години от създаването на архива в града.

Държавен архив
netinfo