Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев организира дискусия за изучаването на тоталитарните режими на ХХ век
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев организира дискусия за изучаването на тоталитарните режими на ХХ век / Офис д- р Андрей Ковачев

Дискусия на тема "Знание за миналото - памет за бъдещето" ще се проведе 14 март 2016 г. в Европейския парламент в Брюксел. Основна тема на разговора ще бъде необходимостта от промяна на учебните планове като в тях се въведе изучаването на тоталитарните режими на XX век в сравнителен план, както и конкретно на българския комунизъм в средното училище. Дискусията е част от инициативата "Изстраданата европейска мечта на България 1944-1989 г." на евродепутата д-р Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ).

Редица проучвания от последните години показват, че образователната система оставя сериозни празнини в познанията на подрастващите поколения за периода 1944-1989 г. и не изгражда разбиране за същността на комунистическия режим. Макар че българският парламент прие закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен през 2000 г., повече от 14% от запитаните млади хора в национално представително проучване през 2013 г. го определят като "по-скоро демократичен", а други 34% не могат да преценят.
По време на събитието ще бъде показана съкратена версия на документалния филм "Народен дом на терора" на режисьора Стойчо Шишков, който в края на миналата година спечели голямата награда на кинофестивала "Златен ритон" в Пловдив. След прожекцията ще се проведе отворена дискусия с участието на народни представители, журналисти и изследователи на близкото минало.
В дискусията участие ще вземат и сътрудниците на евродепутата д-р Ковачев от Европейските информационни центрове в София, Пловдив, Плевен, Кюстендил и Търговище. На своя работна среща те ще представят и обсъдят актуалната обстановка по региони и възможностите за реализиране на успешни европейски практики и инициативи по места.