/ Маргарита Петрова
Общински съвет-Дупница подкрепи почти единодушно сформирането на 4 паралелки с по-малко от 10 ученици в селата Яхиново и Самораново. Единственият, който гласува- въздържал се бе Иван Раков от ОДБ. Докладната обаче провокира дебати.
 
“Уверявам ви, че догодина по това време ще гласуваме закриване на училищата в Самораново и Яхиново”, каза председателят на ОДБ-Костадин Костадинов. Той се обърна към управляващите от ГЕРБ с въпроса- защо толкова сериозна докладна записка, зад която стои “съдбата на две училища” е само от 2 страници?

ОбС-Дупница ще гласува 4 паралелки с по-малко от 10 деца

Съветниците от ГЕРБ отхвърлиха на предходно заседание предложенията на Костадинов за реформи в образователната сфера. Съветникът от ОДБ попита още- какъв е размерът на дофинансирането, какво ще се случи с училището в Яхиново следващата година, когато там няма да има нито един първокласник?. Костадинов посъветва общинските експерти при изготвянето на визията си за местното образование, внимателно да анализират демографските процеси.
 
Кметът на Община Дупница Методи Чимев призна, че ситуацията в Яхиново е “много тежка”, но създаването на маломерни паралелки е единственият възможен ход в момента, тъй като в противен случай трябва да се пристъпи към сливане на класове, а това ще се отрази негативно на качеството на учебния процес.

Освен в Яхиново и Самораново, маломерна паралелка ще има и в дупнишкото СУ ”Св. Климент Охридски”, където новата спортна паралелка 8 клас ще стартира учебната година със 17 ученици, при минимум от 18.
Дарик- Кюстендил