Д-р Гъгнев: Кметовете трябва да са с повишено внимание, заради появилата се шарка по овцете
Д-р Гъгнев: Кметовете трябва да са с повишено внимание, заради появилата се шарка по овцете / Иво Кирилов, Дарик

Кметовете и кметските наместници от община Кюстендил бяха запознати с епизоотичната обстановка в страната от началник отдел "Здравеопазване" към ОДБХ д-р Емил Гъгнев, на традиционната среща на кметовете.

"В момента е усложнена епизоотичната обстановка по отношение на болестта шарка по овцете и козите. Беше констатирано второ огнище в Благоевградска област и тъй като е съседна, кметовете трябва да следят и за това дали няма да се продават животни от други райони на страната в нашият район без ветеринарно- медицински свидетелства. Ако кметовете се усъмнят, че някой продава без такива свидетелства може да ни сигнализират", заяви Гъгнев. Директорът на ОДБХ Първан Дангов е поискал от директора на ОД на МВР оказване на съдействие от тяхна страна, когато констатират движение на търговци в нашата област да ги спират и да им изискват необходимите документи. Санкциите за такива търговци са от 200 до 500 лв.

На срещата бе напомнено на кметовете на селата, че трябва да оказват съдействие при регистрирането на домашните кучета и чипирането на кучетата.

"В началото на 2013 г. бе даден старт и бяха чипирани около 360 кучета, но този процес сякаш се забрави. Тази кампания е задължителна и трябва да продължи", допълни д- р Гъгнев.