Центърът за настаняване от семеен тип в Дупница официално е открит
Центърът за настаняване от семеен тип в Дупница официално е открит / Маргарита Петрова, Дарик радио

Кметът на община Дупница инж. Методи Чимев, заедно с директорът на Дирекция "Социално подпомагане" Снежана Козничка и Илиана Георгиева-началник на регионален отдел "Югозападен регион към Главна дирекция Програмиране на регионалното развитие" прерязаха лентата на новопостроения Център за настаняване от семеен тип. Водосвет отслужи отец Георги Паликарски. "Много съм щастлив, че успяхме да реализираме този проект. Благодаря за фирмата изпълнител, че успя да го изгради в рамките на по-малко от година" каза кмета Методи Чимев.
На водосвета бяха и заместник кметовете Крум Милев и Красимир Георгиев.

 

 

 


Крайни бенефициенти са деца от 0 до 18-годишна възраст, лишени от родителска грижа, за които до момента на приемането им в ЦНСТ са изчерпани възможностите за оставане и връщане в биологичното семейство, настаняване в семейството на близки и роднини или в приемно семейство. Възрастовите критерии за прием и напускане в ЦНСТ могат да бъдат гъвкави и съобразени с индивидуалните специфики и особености на децата.
Центърът за настаняване от семеен тип има две лица - към ул. "Велико Търново" и ул. „ 22-ри март". Площта на имота е 3 232 кв.м. Главният вход е от северозапад, където граничи с ул. „Велико Търново". Осигурено е място за паркиране на автомобил в близост до главния вход на сградата. Организиран е допълнителен вход от ул."Велико Търново", който осигурява пряк достъп към южната част на двора. Обектът осигурява достъпна среда за хора с увреждания, чрез две рампи с 5% наклон. В южната част на двора са разположени зони за игра - детска площадка за деца от 3 до 12 години - В нея са монтирани три съоръжения, като две от тях са достъпни за деца с увреждания. Настилката е каучукова. Има волейболно игрище, предвижда се тревна настилка с изградена дренажна система. В северната част на двора са обособени зони за рекреация (възстановяване на силите) и зона за земеделие. Дворното пространство е освежено с дървесна и друга растителност.