Бойко Борисов благодари на кюстендилските археолози на магистрала Струма
Бойко Борисов благодари на кюстендилските археолози на магистрала Струма / МС

Премиерът Бойко Борисов благодари лично на археолога от РИМ-Кюстендил Румен Спасов и колегите му за добрата и качествена работа при проучванията, която не пречи на строителството на магистрала "Струма", което върви по график. Министър-председателят, придружен от регионалния министър Лиляна Павлова и транспортния Ивайло Московски инспектира строителството и хода на археологическите работи по аутобана. На трасето бе и областният управител на Кюстендилска област Владислав Стойков.

Премиерът съобщи, че до момента за реализацията на археологическите разкопки по трасето на лот 1 на магистрала „Струма", в обхвата на Кюстендилския музей, са изплатени 270 000 лв., което е 70% от общо необходимата сума.

„Денонощно работят, тази част от трасето вече е освободена, имат още към 60 метра. Там, където свършва магистралата, има още разкопки, за които ще отпуснем допълнително средства, за да ги продължим, да ги осветим и пътувайки по магистралата, хората ще имат възможност да ги виждат", каза още Биросов. В момента работят 60 археолози.

Строителството на 17-километровия участък се извършва от Консорциум "Струма 1", като стойността на проекта е 58 534 000 лв. без ДДС. Обектът се изгражда с финансовата подкрепа на ОП "Транспорт" 2007-2013 г.