Библиотекарите започват обучение след Великден
Библиотекарите започват обучение след Великден / Дарик- Кюстендил

Пролетно-летните обучения за библиотекари по Програма „Глобални библиотеки - България" започват след Великденски празници, на 17- ти април. Те ще се провеждат в Обучителния център на Регионална библиотека „Ем. Попдимитров" Кюстендил

В пролетно- лятната сесия ще се обучават  40 библиотечни специалисти в следните направления : „Информационни и комуникационни технологии", „Общуване и работа с потребители и общности", „Услуги в модерната библиотека". За една календарна година Обучителният център Кюстендил има натрупани в актива си 50 обучени библиотекари в 5 направления и над 100 граждани, обучени в начална компютърна грамотност. Обучителите са експерти в своята тематична област и с опит в обучението на  възрастни. Обученията по „Глобални библиотеки -България" се провеждат по методика и с учебни помагала, специално разработени за целите на програмата. 

В национален мащаб цифрите изглеждат така: над 3 300 индивидуални обучения за библиотекари ; обучени 13 875 граждани, а други 78 832 са получили консултация и професионална помощ от библиотекарите.

Целевите библиотеки в област Кюстендил са 18 от общините Кюстендил, Дупница, Рила, Сапарева баня, Бобошево, Кочериново и Трекляно.

Програма „Глобални библиотеки - България" е инициатива на Министерство на културата и Програмата на ООН за развитие. Тя обединява професионалисти, институции и организации, които вярват, че обществените библиотеки ще подобрят качеството на живот, като предоставят свободен достъп до информация и обмен на идеи.

960 библиотеки, оборудвани по програмата, предлагат компютри и безплатен достъп до интернет за гражданите в 895 населени места в цялата страна. Програмата се финансира чрез субсидия от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс" и инвестиция от страна на местната власт и държавния бюджет.