СИК
СИК / netinfo
Политическите сили от община Кюстендил постигнаха съгласие за разпределението на местата в СИК. Ще има само 2- 3 смени, с договореност между част от партиите и коалициите.
“Смятаме, че сега са по- обективно стоят нещата, няма да обжалваме и очакваме честни избори. Очаквам РИК да се премести, има заповед на областния управител, а по закон той решава къде да се помещава РИК, в случая- в сградата Областна администрация”, заяви председателят на БСП Иван Каракашки.

СИК
netinfo


 
“Никога не сме имали претенции, по отношение на разпределението на местата в СИК. Имаме във всяка секция ръководен състав, имаме по 3 или 4 членове. Напълно сме удовлетворени. Няма и спорове с другите политически сили”, заяви Михаела Крумова от ГЕРБ. Тя е на мнение, че по темата, къде да заседава и работи РИК, се нагнетява обществено напрежение и се създава усещане, че едва ли не, след като РИК е в сградата на община Кюстендил, ще има съмнения относно честността на изборите.
“РИК е независим орган и трябва да взема решение с 2/3 мнозинство. Досега нито областен управител , нито кмет са се намесвали в работата на РИК. Съгласно Изборния кодекс, областният управител осигурява технически РИК, но комисията е независим орган, който не е подчинен на областния управител. ЦИК взеха решение, че това е административен акт и подрежи на съдебен контрол. Дали ще се мести РИК е тяхно решение, но ако го правят, това трябва да стане след 21- ви, когато изтича срока за регистрации на листите с кандидат депутати”, коментира Михаела Крумова от ГЕРБ.
Тя бе категорична, че сградата на община Кюстендил е архитектурно по- подходяща да посрещне големия поток от хора в изборната нощ, става дума за около 900 души.

СИК
netinfo


 
 
 
Дарик- Кюстендил