Атрактивно и за първи път  Osogovo Downhill race
Атрактивно и за първи път Osogovo Downhill race / Павел Козарски
Павел Козарски за "Osogovo Downhill race"
82604
Павел Козарски за "Osogovo Downhill race"
  • Павел Козарски за "Osogovo Downhill race"

Първото състезание по спускане с велосипеди "Osogovo Downhill race" ще се проведе тази събота и неделя. Инициативата и организацията е на Павел Козарски и ръководеното от него Национално сдружение- Българско планинско колоездене, с подкрепата на Регионална дирекция по горите, община Кюстендил и спонсори.

Трасето, по което ще се проведе надпреварата е дълго около 2, 5 км. и се отличава с уникалния си ритъм, скорост, технични отсечки и не на последно място големи скокове. Стартът е под хижа "Иглика", до мястото, от което скачат с парапланери. Финалът е над Богослов, при първия остър завой.

Атрактивно и за първи път  "Osogovo Downhill race"
netinfo

"Първоначалната идея беше трасето да е до самия град, но е доста дълго и имаме затруднения, но догодина състезанието ще е до Кюстендил и ще бъде още по- атрактивно. Само за 1 месец построихме трасето. Има други градове, където строят повече от 1 година. Има ли желание, всичко става. Благодаря много на децата в Кюстендил, тези които се занимават с велокултурата, те са 20 човека, които копаят по трасето, чистят. Има 7 поредни скока един след друг, които могат да се вземат и наведнъж. Единият скок ни е 15 метра, има и два по 11 и 9 метра, преди финала. Публиката може да бъде покрай трасето и на самия финал. Най- бързият печели, като има 6 категории, с възможности да участват жени, деца, юноши и мъже", разказа за Дарик Павел Козарски.

Атрактивно и за първи път  "Osogovo Downhill race"
netinfo

Необходимата екипировка, защото спортът е екстремен- каска, ризница- браня като протектор, наколенки ,ръкавици и маска.
Всички участници в състезанието участват в томбола за спечелването на SCOTT VOLTAGE YZ30!

Атрактивно и за първи път  "Osogovo Downhill race"
netinfo

Програма:
30 Октомври, петък
12:00 - 18:00 Оглед на трасето без колела
14:00 - 17:00 Регистрация/
21:00 Парти

31 Октомври, събота
9:00 - 12:00 Регистрация
9:30 - 16:30 Тренировка
17:00 Техническа конференция

1 Ноември, неделя
9:30 - 11:00 Тренировка
11:30 - 14:00 Квалификация
15:00 - 17:00 Финали
17:30 --...... Награждаване
Очакват се над 100 състезатели. Има заявки от 30 състезатели от Македония, и 5- ма от Гърция. От България до момента са се записали над 90 души.

Атрактивно и за първи път  "Osogovo Downhill race"
netinfo

"90% от този тип състезания се правят на курортите с лифтове, защото спорта изисква да се качиш с нещо до старта. Има в Пампорово, Боровец, Витоша, Сопот, правят сега трасе и в Беласица планина до Петрич. Имам идеи за участие съвместно с общината по различни европроекти за създаване на "байк парк", за децата в Кюстендил. И отбор ще направим", каза още Павел Козарски. Той е бивш състезател по мотокрос, след което се запалва по колоезденето. Има първи места на българската сцена. След контузия обаче, има 4 метални пластини на китката и кара със специални карбонови шини. В момента съм със счупена ключица, но пак ще карам, трябва да си над нещата, заключи Козарски.
Ще има табели и знаци за упътване на всички кюстендилци и гости на града, които ще посетят "Osogovo Downhill race". Заповядайте и ще се забавлявате!