Атанас Куртев и Георги Еманоилов- майстори на бялото и червено вино
Атанас Куртев и Георги Еманоилов- майстори на бялото и червено вино / Даниела Атанасова, Дарик радио

За девета поредна година, Югозападната областна дирекция за съвети в земеделието в Кюстендил бе домакин на конкурс-дегустация за най-добро домашно вино. Участваха 36  граждани и земеделски производители. Те донесоха 21  червени и 15   бели вина.  Победител при белите вина стана Атанас Куртев от село Граница. Второ и трето място спечелиха Димитър Веселинов от с. Горановци и Румен Кенов от село Драговищица.  Най- доброто червено вино е на Георги Еманоилов от село Грамаждано, втори се класира Димитър Здравков от Кюстендил и третото място е за Таня Георгиева от село Жиленци. 

Атанас Куртев и Георги Еманоилов- майстори на бялото и червено вино
netinfo

"Убедени сме, че конкурсът се харесва не само на колегите, но и на гражданите, на земеделските производители и стопани, защото по този начин отбелязваме деня на лозаря и градинаря, и отдаваме дължимото на виното. Продължаваме да го организираме, въпреки че е криза и е трудно", каза Илияна Иванова, директор на Югозападната областна дирекция за съвети в земеделието в Кюстендил.

Атанас Куртев и Георги Еманоилов- майстори на бялото и червено вино
netinfo

Вината са оценявани по бистрота, цвят, аромат от тричленно жури в състав- технологът Тони Петров, Атанас Джелятов и бившият директор на "Винпром" Александър Христов.

"Изненадата за мен е, че тази година белите вина са по-хубави от червените. Пожелавам догодина производителите на последните да се представят по-добре", каза технологът Тони Петров.

Наградите за победителите- сервизи,  осигуриха от  Дома на науката и техниката.

Атанас Куртев и Георги Еманоилов- майстори на бялото и червено вино
netinfo