Арестуваха в Турция, с кокаин около кръста и краката 25- годишен кюстендилец
Арестуваха в Турция, с кокаин около кръста и краката 25- годишен кюстендилец / МВР

Кюстендилец е задържан в Турция с 1 кг кокаин, облепен около краката и кръста. Той е обвинен за участие в организирана престъпна група, създадена с цел международен трафик на наркотици.

Антимафиоти от столичния отдел „БОП" и техни колеги от секторите в Силистра, Русе, Смолян, Велико Търново, Габрово, Перник и Кюстендил, съвместно със служители от СДВР, проведоха специализирана полицейска операция. Акцията е проведена в 8 града от страната, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

Обвинения са повдигнати на:

1.       Принс Боро и

2.       Дандиос Ч  Дуру - организатори и ръководители на групата;

3.       Абидин Юсеин,

4.       Христо Чичев,

5.       Боян Зафиров,

6.       Борис Петров и

7.       Маркс Самуел Удо Басей - участници в групата.

Според събраните до момента доказателства, групата е действала от май 2012 г. Тя е организирала трафик на кокаин през страната, като е наемала „мулета" за доставка на дрогата до различни точки в света. „Стоката" най- често била облепяна около телата на трафикантите или импрегнирана в дрехи. Хонорарът за доставките варирал между 800 до 3000 евро. Мулетата били наемани не само от ръководителите на групата Боро (с прякор Майк)и Дуру (Дани), но и от българските участници в престъпната структура.

В рамките на разследването на незаконния трафик на наркотици било установено, че двама от преносвачите вече са задържани в чужбина. Криминално проявеният С.К. /33 г./ от София бил арестуван в Бразилия за трафик на наркотични вещества, а 25-годишният кюстендилец Б.П., също с криминално проявен, бил заловен в Турция с един килограм кокаин, облепен около краката и кръста, информира МВР.
Тримата нигерийски граждани са пребивавали нелегално в България. От жилищата им са иззети мобилни телефони и SIM карти, записки и списъци с имена, преносими компютри, документи за задгранични пътувания, банкови документи и разписки за парични преводи, копия от лични документи на български граждани. В хода на операцията са установени и разпитани 15 български граждани, запознати с престъпната дейност на групата.

С постановления на Специализираната прокуратура на седмината е наложено задържане до 72 часа, предстои внасяне на искане за постоянен арест.