/ netinfo
37 души се изследваха за СПИН в Кампания за анонимно изследване за ХИВ, която се проведе на пл.“Велбъжд“ в Кюстендил. Кампанията се организира от РЗИ-Кюстендил и общинските ръководства в градовете Кюстендил, Дупница, Сапарева баня и Бобов дол, ЦСМП.

Желаещите получиха  консултиране и предоставяне на здравно-образователни материали и презервативи; Беше направено и изследване на количеството на въглеродния окис в издишания въздух на пушачите, там се включиха 10 души. На 84 им бяха измерено кръвното налягане.

Кюстендил
netinfo


„По време на днешната кампания хората можеха да се изследват за СПИН с експресните тестове, което дава резултат в рамките на няколко минути. Освен това е безболезнено. Изследването е безплатно. Младите хора трябва превантивно да правят поне две изследвания в годината”, заяви експертът от РЗИ Елена Андонова.

Кюстендил
netinfo


Кампанията ще се проведе на 10 август и в Дупница между 11.00 ч. - 14.00 ч. - на площад „Свобода. На 16 август в Бобов дол - площада пред общината между 09.00 ч.-13.00 ч . На 17 август в Сапарева баня – на Гейзера между 11.00 - 14.00 ч.

Кюстендил
netinfo


 Всеки работен ден в приемен сектор в РЗИ от 09.00 ч. до 14.00 .ч всеки желаещ може да направи изследване с експресен тест за носителство на ХИВ. От началото на годината до сега регистрираните болни от СПИН в Кюстендилска област са шестима