250 земеделци от областта чакат европейски и държавни плащания
250 земеделци от областта чакат европейски и държавни плащания / Дарик- Кюстендил, архив

Между 90- 95% от крайните получатели на европейски средства- животновъдите са обхванати по отношение на задължителните изследвания за определени заболявания, които прави Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил. Те са за заболяванията: бруцелоза по дребните преживни животни, туберкулоза по говедата, антракс по говедата, овцете и конете.
"Могат да бъдат спокойни, както потребителите на животинска продукция, от тези ферми, така и самите животновъди, защото сме си свършили и ние работата, и могат да представят пред ДФ "Земеделие" необходимите документи за европейските и държавни плащания на глава добитък. Да не звучи самохвално, но Кюстендилска област е една от първите в страната, които са си свършили работата, по политиката на правителството и Министерство на земеделието, и можем за се похвалим с добри резултати", коментира директорът на ОДБХ- Кюстендил д- р Първан Дангов.
Общият брой на регистрираните ползватели на държавни помощи, които отглеждат животни и растителни видове в областта е около 250 човека, регистрирани в ОДБХ по Закона за ветеринаро- медицинската дейност и по Закона за растенията. "Това са и хора, които имат семеен бизнес, сега е сезона на зелето, овощни насаждения и др., не само животновъди. Имаме опит и административен капацитет и лично аз съм доволен от свършеното на терен от колегите- ветеринарни лекари, агрономи и растениевъди.