145 жени в Кюстендил на скрийнинг за костната плътност
145 жени в Кюстендил на скрийнинг за костната плътност / Дарик Кюстендил

145  жени в Кюстендил се записаха за измерване на костната плътност и определяне на личния риск от остеопороза. Организацията направиха от Регионална здравна инспекция-Кюстендил и Асоциация  "Жени без остеопороза-21", информира Гюлка Джабирова от РЗИ. "От  направен скрийнинг с ултразвуков апарат на 47  души, само 3-4-ма бяха с остеопороза. По-голям процент се пада на хората с остеопения, което е междинно състояние на нормалната костна плътност и остеопорозата. То трябва да сигнализира да се вземат мерки, за да предотвратят една последица на остеопорозата- счупванията", каза д-р Маша Гаврилова от Асоциация  "Жени без остеопороза-21".

От Асоциацията препоръчват повече ходене, изкачване на стълби, упражнения с гирички и фитнес. Друг компонент е слънцето. "Ако не могат да правят слънчеви бани било поради високо кръвно налягане или алергия, е добре да се приема под някаква форма витамин Д допълнително, както и увеличаване консумацията на млякото и млечните продукти" коментира д-р Маша Гаврилова

Идеята на кампанията за измерване на костната плътност е всеки един да оцени личния си риск. За последните 10 години многократно се увеличи знанието на хората за това заболяване. Увеличиха се диагностичните възможности, а за лечението има достатъчно препарати, обясняват още медиците. "От резултата на ултразвуковия апарат не следва да се започва лечение на остеопороза. Всеки, който има стойност за остеопороза трябва да направи още едно изследване с  рентгенов остеометър, където да се постави окончателна диагноза", предупреди още д-р Гаврилова.