/ Ангел Джонев
Сдружение "Св. Св. Кирил и Методий"-Кюстендил кани на юбилейно тържество по случай 100 години от учредяването на дружеството. То ще се проведе на 11 май, от 11:00 часа в Килийното училище.

Македонското културно- просветно и благотворително братство "Св. Св. Кирил и Методий" е учредено на 1 юни 1919 г. в Кюстендил от българи бежанци от Македония. Първи председател е Христо Шалдев.

Обединява партиотично настроените македонски българи и заедно със сродни организации извъшва редица културно-просветни и благотворителни събития. Отбелязва се патронния празник "Св. Св. Кирил и Методий", Илинден, Св. Дух - ден на падналите за Македония и други.

Братството е сред инициаторите за построяването на паметника на Тодор Александров, на падналите за Македония... Активна дейност развива до 19 май 1934 г., а след преврата е принудено да ограничи своите инициативи.

"След преврата от 9 септември 1944 г. престава да съществува и е възстановено едва след началото на демократичните промени на 8 юни 1990 г.", коментира за Дарик историкът Ангел Джонев.
Дарик- Кюстендил