/ Областна администрация Хасково
Огнище на заразен нодуларен дерматит е регистрирано в съседната турска област Одрин. Това съобщи на заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната агенция по безопасност на храните в Хасково д-р Георги Илиев. Заседанието бе свикано от областния управител на Хасково Станислав Дечев и ръководено от заместника му д-р Стефка Здравкова.

Нодуларният дерматит е заболяване, срещу което нашите ветеринарни служби провеждат постоянни превантивни дейности, след бума на заразата през 2016 година. Тогава в региона имаше 21 огнища на нодуларен дерматит, заради които бяха  евтаназирани стотици животни. Сега се извършва поголовна ваксинация на всяко говедо, навършило 4 месеца, уточниха от Агенцията по храните. Към този момент на наша територия няма констратирано огнище на нодуларен дерматит.

Превантивната работа на ветеритарните служби продължава и по отношение на още една силно заразна болест - това е африканска чума по свинете. В съседна Румъния има огнища на болестта. Заразата вече се разпространява в Европа чрез дивите свине.

Мерките, които се предприемат е да не се допусне заразяването най-вече на домашни прасета. Ако това се случи, лечение няма, животните трябва да бъдат унищожени, а това ще доведе до сериозни икономически загуби, предупредиха от Хасковската агенция за безопасност на храните. В тази връзка са въведени стриги  правила за транспортиране на животни, ако е необходимо ще се разреши и целогодишния отстрел на диви прасета.

Актуално за Хасковска област е заболяването птичи грип. Последно преди няколко месеца на наша територия е открито огнище на заразата, което доведе до унищожението на 200 птици, съобщиха ветеринарите. Сега строго се контролира трансортирането на животни с цел пресичането на разпрастранението на заразата.

Ветеринарните служби предстои да извършат и ваксинация срещу бяс по лисиците. 30 хиляди дози ваксина ще бъдат разпръснати от летището в Малево над областите Хасково, Ямбол, Пловдив, Смолян и Кърджали.

Във връзка с епизоотичната обстановка в област Хасково и по повод превантивната работа срещу нодуларен дерматит, птичи грип и африканска чума по свинете, от Областната дирекция на агенцията по безопасност на храните още веднъж напомниха, че територията на област Хасково няма разрешени пазари за живи животни!