/ ОД на МВР-Хасково
Операцията ще се проведе на три етапа
За поредна година "Пътна полиция" започва масови контролни проверки в региона от 1 ноември в рамките на акция "Зима". При нея се проверява подготовката на автомобилите за движение в зимни условия, съобщиха от полицията.

На първо място КАТ ще проверява състоянието на гумите, светлините, чистачките, включително системата за измиване на прозорците. Акция "Зима" се провежда в партньорство на Съюза на българските автомобилисти (СБА), Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, Агенция „Пътна инфраструктура” и  БЧК.

Кампанията има за цел също така да изгради по-висока култура на шофиране у българските граждани. Концентрацията на шофьорите е много важен фактор. Поради това ще бъдат засилени контролните проверки от екипи на "Пътна полиция" в Хасковска област.

Пътните полицаи ще дават насоки и съвети на водачите и пешеходците за по-безопасно и сигурно шофиране през зимата.

В изминалия зимен период от 1 ноември 2019 г до 31 март, са станали 290 тежки ПТП с 3 загинали и 102 ранени. По вид най честите произшествия са сблъсък между автомобили, удар в паркирани коли, блъскане на пешеходец, удар в мантинела.

По време на акцията пътните полицаи ще засилят проверките на автомобилите и дали те са пригодени за зимните условия. Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла, гумите и пр.

С цел превенция над поведението на водачи и пешеходци при зимни условия, в рамките на акцията ще се проведат три кампании, реализирани успешно през последните години, а именно:

От 1 до 10 ноември ще се провежда кампанията "Безопасно пътно превозно средство през зимата" с основна насоченост към коли, велосипеди и превозни средства с животинска тяга.

Вторият етап на акцията "Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя" е от 11 до 20 ноември и е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях.

Последният етап от акция "Зима" е под надслов "Безопасно шофиране през зимата" и ще се проведе в периода 21 - 30 ноември. Този етап е насочен към шофьорите на коли, техническата изправност на автомобилите и поведението спрямо пешеходците.

В рамките на кампанията ще бъде обявен 15 ноември - Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.


ИЗНЕНАДАЙ ЗИМАТА - ПРЕПОРЪКИ:

Погрижи се за гумите - от 15 ноември до 1 март трябва да са за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Гумите с шипове са забранени.

Смени водата с антифриз. 

Провери изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг.

Провери работи ли парното. 

На път потегляй само с изправни спирачки. 

Зареди достатъчно гориво. Снабди се с вериги за сняг и с въже за теглене. 

Поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите. 

Провери оборудването на 3- и 4-колесното МПС - имаш ли обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка.

Не подценявай локвите и рисковете от аквапланинг.

При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация сигнализирай на телефон 112.