Комисия, Хасково
Комисия, Хасково / Областна администрация, Хасково
Забраняват за пиене водата в още 5 села
93614
Забраняват за пиене водата в още 5 села
  • Забраняват за пиене водата в още 5 села
Повишена алфа-активност в питейната вода на още 5 села от община Димитровград сочат последните данни, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в Хасково.
 
Със заповед на РЗИ-Хасково за селата Скобелево, Крум, Ябълково, Сталево и Бодрово ще се ограничи ползването на вода за пиене и готвене до изчисляване на индикативната доза.
 
Това стана ясно по време на работна среща на Временната комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на гражданите в Народното събрание.
 
Тя бе свикана днес в Хасково от председателя Георги Колев по настояване на областния управител Станислав Дечев.
 

Хасково, комисия
Областна администрация, Хасково


Кметът на община Димитровград Иво Димов,който също присъства на заседанието, вече предприема мерки за осигуряване на питейна вода за населението от 5-те населени места. В питейната вода на с. Върбица уран над нормата бе констатиран на 11 май и там също важи ограничението за ползването й.
 
Водата в изключените от системата на водоподаване в Хасково 14 кладенеца ще бъде източена, от тях ще се вземат допълнителни проби, за да се направят нови изследвания и да се установи могат ли да се ползват  тези водоизточници. Разрешение за това управителят на ВиК-Хасково вече е поискал от Министерството на здравеопазването и се чака решение на ведомството, стана ясно още на днешното заседание.
 
"Трябва да се направят повторни проби, защото само в 3 от общо 14 кладенеца  в зона Болярово са открити отклонения", коментира депутатът от Хасково Делян Добрев.
 
Той подчерта, че предложението за разрешаване на проблема с водоподаването на Хасково, правенето на нови сондажи и изграждането на нов водопровод е предложено от експертите от ВиК. Затова и правителството е реагирало бързо и отпуснало необходимите близо 2 млн. лева за справяне с кризата, уточни той.
 

Хасково, Комисия
Областна администрация, Хасково


Към момента е най-важно да се открият причините за тези отклонения, защото през периода 2012-2015 г. са правени изследвания и общата индикативна доза тогава показва, че няма отклонения от качеството на водата, посочи д-р Ангел Кунчев.
 
Компромис с качеството на питейната вода не е правен и няма да бъде допуснат, заяви председателят на комисията Георги Колев.  Той посочи още, че темата за качеството на питейната вода е изключително тревожна. Затова колкото е вредно неглижирането на проблема, толкова е опасно и всяването на паника сред населението.