Част от Хасково ще е без вода за два дни
Част от Хасково ще е без вода за два дни / DarikNews, Архив
Хасково на водоноски! Не пийте вода от чешмата!
93294
Хасково на водоноски! Не пийте вода от чешмата!
  • Хасково на водоноски! Не пийте вода от чешмата!
Водата в град Хасково от централното водоснабдяване да не се използва за питейни цели- пиене и готвене препоръчва междуведомствената работна група на МЗ, МОСВ и МРРБ. Това огласиха от областната управа. Водата може да бъде ползвана без ограничение за хигиенни цели-къпане и миене. От областната администрация посочват, че мярката е превантивна и се предприема въпреки незначителния риск за здравето на хората, след като според предварителните резултати на проби, изпитани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита и Изпълнителната агенция по околна среда, продължава да се отчита несъответствие по химичен показател уран във водата на Хасково.

Дадени са препоръки на РЗИ-Хасково, предназначени за ВиК оператора и Община Хасково с оглед осигуряване на вода за питейни цели в детски и учебни заведения, както и в лечебнике, информират още от областната администрация.

В късния следобед днес областният управител Минко Ангелов свика оперативен щаб с представители на РЗИ, ВиК и Община Хасково. На заседанието бяха набелязани мерки за поставянето на водоноски с питейна вода в кварталите на града и последващия мониторинг на източниците на вода за питейно-битови нужди в Хасково. Местата на водоноските ще бъдат посочени допълнително, информират от областната управа.

РЗИ ще продължава мониторинга за проследяване на показателите при краен потребител и тръбни кладенци, използвани за водоснабдяване. Периодично ще бъде предоставяна допълнителна информация при получаване на нови резултати, уверяват от хасковската областна администрация.