ВиК-асоциациите на Хасково и Димитровград започват работа през март
ВиК-асоциациите на Хасково и Димитровград започват работа през март / Dariknews.bg, архив

В началото на март в областта ще се проведат общи събрания на двете ВиК-асоциации - на Хасково и Димитровград, съобщиха от областната администрация. Областният управител Добри Беливанов е присъствал вчера на работна среща по въпросите за реформата във ВиК-отрасъла и ВиК-асоциациите в регионалното министерство. Дискутирани са били теми, свързани с основните аспекти на провежданата реформа в отрасъл ВиК. Част от тези аспекти са процесите по регионално инвестиционно планиране и изготвяне на прединвестиционни проучвания, реформата в процеса на регулиране на отрасъла и др.

На общите събрания, освен приемане на бюджет за 2015 г., ще се избере ВиК-оператор, с който да бъде сключен договор за стопанисване, поддръжка и експлоатация на ВиК-системите и предоставяне на ВиК-услугите. По закон областният управител е председател на асоциациите по ВиК, където има държавно участие.

Предстои да бъде доставено офис-оборудването на ВиК-асоциациите в страната, като за Хасковска област това ще стане до 20 февруари. Закупуването на офис-оборудването става възможно по проект на МРРБ „Подкрепа на реформата в отрасъл ВиК“, с европейско финансиране.

Правилникът за организацията и дейността на асоциациите по водоснабдяване и канализация бе приет през август миналата година. Целта е реформата в отрасъла да бъде ускорена, за да бъдат усвоени максимално европейските средства, предвидени за отрасъла, поясняват от областната администрация.