В Меричлери остават на водоноски неопределено дълго
В Меричлери остават на водоноски неопределено дълго / netinfo
В Меричлери остават на водоноски неопределено дълго
36117
В Меричлери остават на водоноски неопределено дълго
  • В Меричлери остават на водоноски неопределено дълго

Четири дни след като стана ясно, че водата на три селища в Хасковска област е негодна за пиене поради наличие на арсен два пъти над допустимите норми, от Регионалната здравна инспекция най-после нарушиха мълчанието си по проблема. Завишени стойности на опасния металоид са отчетени още през май. Оттогава до началото на декември на водата на Меричлери, Великан и Татарево са направени 15 замервания.

Нивата на арсен са били винаги различни, но само в два от случаите  - под нормата. Рекордно високите стойности от 20,5 микрограма на литър, при допустими 10, са отчетени в началото на декември. Те стават причина за крайната мярка - забрана за ползване на водата за питейни нужди. Това става на 9 декември със заповед на директора на РИОКОЗ д-р Делчо Янев. На въпрос, защо здравната инспекция 4 дни мълча по проблем засягащ здравето на няколко хиляди души д-р Янев отговори : "Публикувахме заповедта на сайта на РИОКОЗ, хората от трите селища можеха да я видят там." 

Също толкова неразбираем отговор даде д-р Янев на конкретния въпрос какви са рисковете за здравето за жителите на трите селища, които с месеци са консумирали водата със завишени стойности на арсен.Той сравни отравянето с арсен с това с живак, след което обаче допълни, че точни наблюдения за влиянието на металоида върху човешкия организъм не са правени.  

Смесване опасната вода с вода от други източници с цел разреждане или изграждане на пречиствателни съоръжения. Това според експертите на РИОКОЗ са варианти за решаване на проблема. Според д-р Димитър Тонев проблемът не е голям, защото пречиствателна станция би струвала  - "само 1 милион" на Димитровград.

Очаква се до ден забраната за ползване на водата в Татарево да бъде отменена, след като от ВиК направиха байпас към водопровода на Минерални бани. В Меричлери и Великан обаче ще продължат да пият вода от водоноски до намиране на трайно решение на проблема.

В прикачения файл чуйте какво още каза д-р Делчо Янев