Осветиха бойните знамена с водосвет на пл. Свобода
Осветиха бойните знамена с водосвет на пл. Свобода / Областна администрация-Хасково
171 години от рождението на писателя и революционер Христо Ботев се навършват днес. Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя  пред паметника му пред читалище „Заря-1858“ организира от 11 часа община Хасково. В церемонията ще участват и от военното формирование 52 740.
 Час по-късно, от 12 ч., на площад „Свобода“ ще започне традиционният ритуал по освещаване на знамената, също с участието на военните от формированието.

Поканени са всички граждани, представителите на обществени организации и политически партии, информират от хасковската община.

Според християнската традиция богоявленската вода има силата да унищожава злите сили, да отмива старото, да дава живот и ново начало. Традицията за освещаване на бойните знамена на Йордановден се заражда още през 917 г., когато, преди битката при Ахелой, водена от цар Симеон Велики, знамената били благословени с водата на река Янтра. Ритуалът се е запазил до падането под османско владичество, а след Освобождението традицията е била възстановена от първия военен министър на България Пьотър Паренсов. Тя продължава да се спазва до 1946 г., а след обявяването на България за република, ритуалите, свързани с църквата и водосвета, се прекратяват. От 26 години традицията е възстановена и всеки път на 6 януари в гарнизоните на страната най-висшият представител на църквата в епархията, с молитва и благослов поръсва със светена вода представителните части на Българската армия и нейните бойни знамена.

2 136 в община Хасково празнуват днес имен ден. а само в областния град – 1840.