Увеличават се случаите на пневмонии след прекаран грип
Увеличават се случаите на пневмонии след прекаран грип / netinfo
Увеличават се случаите на пневмонии след прекаран грип
62297
Увеличават се случаите на пневмонии след прекаран грип
  • Увеличават се случаите на пневмонии след прекаран грип

Налице е повишаване броя на хоспитализираните болни след усложнения от грип, съобщи днес д-р Светлана Узунова от Дирекция „Надзор на заразните болести" в РЗИ - Хасково. Тя допълни, че сега е етапът на нарастване на пневмониите, които само през миналата седмица са 100. През предходната случаите са били 60. Това е нормално - след преболедуване от грип да се развиват вирусни и бактериални пневмонии, уточни д-р Узунова.

Колкото до случаите на грип, в момента е налице понижаване на броя им. Към края на миналата седмица те са били 218,44 на 10 000. Прагът е над 310 на 10 000, за да се говори за епидемични стойности, обясни Светлана Узунова.

През февруари епидемичната обстановка е нормална, информира още д-р Узунова. Случаите на варицела са намалели на 133, от 216 през януари. Регистрирани са 5-има болни с хепатит А, което било ниска цифра - с 3 по-малко от предходния месец. Двама са болните с хепатит B.

Намаление е отчетено и при ентероколитите - 18, с 13 по-малко от тези през януари. В справката е записан един случай на паротит (заушка), 2 - на салмонелоза, 4 - на ехинококоза (кучешка тения). При това заболяване случаите са повече от януари, когато е бил регистриран един болен. Това обаче било регистрационен фонемен - т.е., съобщени случаи за пациенти, които са оперирани в други населени места и сега влизат в статистиката.

Още от д-р Светлана Узунова - в звуковия файл: