Търсят нитрати в зеленчуците
Търсят нитрати в зеленчуците / Darik news

Масирани проверки за наличие на нитрати в ранните пролетни зеленчуци започна Регионалната служба по растителна защита в Хасково. Вече сме взели проби от спанак и маруля, предлагащ се на тържищата в Хасково и Димитровград, коментира пред Дарик директорът на службата Ангел Христов. По думите му до момента не са открити остатъчни количества пестициди в продуктите. За останалите зеленчуци няма норми за наличие на нитрати. След месец по аналогичен начин ще бъдат изследвани и оранжерийните краставици и домати, казаха от службата по растителна защита. Инициативата за проверките е на Министерството на земеделието.

Според европейските нормативи нормата за наличие на нитрати в зеленчуците е 4500 мг., което трудно може да бъде достигнато от производителите, добави Ангел Христов. Преди години пределът за съдържание на вредните препарати е бил едва 250 мг. След влизане в сила на европейското законодателство, нормата е повишена значително.

Регионалната здравна инспекция в Хасково също следи за нитрати в зеленчуците през пролетта и есента, потвърди пред Дарик д-р Венета Лесова.