Съдът остави в ареста търсен с европейска заповед турски гражданин
Съдът остави в ареста търсен с европейска заповед турски гражданин / Darik News, архив

Най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” наложи днес Хасковският окръжен съд на 30-годишния Караташ Керим, турски гражданин, обявен за международно издирване от германските власти чрез европейска заповед за арест. Той е търсен за изпълнение на влезли в сила присъди на Районен съд-Ной-Улм по наказателни дела, по които са му наложена две присъди. Първата е за 2 г. лишаване от свобода за търговия с наркотични вещества, а втората е 6 месеца затвор за фалшиво даване на уверение под клетва и управление на моторно превозно средство без необходимото свидетелство. Европейската заповед за арест е издадена от прокуратурата в гр. Меминген, Германия.

Караташ Керим е бил задържан на ГКПП „Капитан Андреево” на 5 декември, а на следващия ден с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура-Хасково арестът ме е удължен за 72 часа.

От постъпилите документи става ясно, че европейската заповед за арест, получена у нас от германските власти чрез Шенгенската информационна система, е издадена от компетентен орган на държава от ЕС и подлежи на изпълнение в България.

 

Определението на Окръжен съд-Хасково може да се обжалва в Апелативен съд-Пловдив в тридневен срок, информират от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.