Метален покрив се срути в двора на училище „Шандор Петьофи” в Хасково, съобщи NOVA.

За щастие, по това време там не е имало никой. Ламарините са се откъснали от близка сграда, прелетели са няколко метра и са паднали на спортната площадка на училището.

„Срутването на металния покрив вероятно се е случило през нощта. Намерихме го сутринта на игрището. В 07:00 часа не е имало деца в сградата и в двора. Няма опасност” каза Антония Петрова, която е директор на ОУ „Шандор Петьофи”.

Дворът беше разчистен през деня, а тепърва ще се установява дали има щети по оборудването в училището.

Цяла нощ в града е вилнял изключително силен вятър. Скоростта му е била около 100 км/ч. Получени са десетки сигнали за паднали дървета и билбордове.

Един от най-сериозните сигнали е за топола, паднала на централно кръстовище до зеленчуковия пазар в града в час пик. По чудо в този момент не е имало преминаващи пешеходци и автомобили.

„Обстановката тази сутрин беше изключително тежка. Поривът на вятъра беше около 100 км/ч Има подадени множество сигнали за паднали клони и дървета. Много години не е обръщано внимание на растежа на тополите. Установихме 80 такива дървета и те ще бъдат премахнати”, заяви кметът на Хасково Станислав Дечев.

„Всички екипи на пожарната и полицията работеха през цялата нощ. На този етап няма данни за пострадали хора”, посочи Нина Николова - говорител ОД на МВР.

Над 30 са сигналите и в Пловдивско за нанесени материални щети по автомобили и сгради от паднали опасни предмети в резултат на силния вятър. Пострадали хора няма. Собственици на автомобили се заканиха, че ще търсят обезщетение за щетите.

Поривите на вятъра в Шумен достигаха над 80 километра в час. Той събори дърво и стълб на уличното осветление, паднали части от покрив пък причиниха материални щети на паркирани автомобили.

NOVA