Родна песен заминава за Финландия
Родна песен заминава за Финландия / netinfo
С полет за Хелзинки в 16.30 часа днес от родна земя отлита представителният смесен хор на Хасково "Родна песен".

Мисията, с която нашите певци заминават за Финландия, е да популяризират културата и народното творчество на България по време на международен музикален фестивал. За целта съставът е намислил необичайни и ефектни за публиката изпълнения.

Вместо със строгите костюми и вратовръзки, каквито са традиционните им униформи, хористите възнамеряват да излязат на сцената облечени в автентични народни носии. "Това подхожда най- много на песните, които сме заложили в репертоара", сподели пред Дарик радио диригентът Вела Казакова.

Избрани са произведения на най- обичаните български композитори като Иван Спасов, Петко Стайнов, Евгени Чешмеджиев, Филип Кутев, Константин Илиев, Николай Кауфман и други.

Ръководителката на състава издаде и още нещо от кухнята на приготовленията: освен с гласови данни, хористите възнамеряват да слисат аудиторията и с танцови стъпки, за което са помогнали с хрумвания колеги хореографи от тукашните народни ансамбли.

Не за пръв път "Родна песен" стъпва на финландска земя. Съставът е добре познат в град Пори, известен по света като "Меката на джаза". Почитателите на вокалното майсторство там пазят отличните си впечатления от хасковлии, за които е голямо предизвикателство да се срещнат със същата публика 20 години по-късно.

В дните до 20 август "Родна песен" ще изнесе общо 4 концерта, съвместно с останалите участници във фестивала. "Наградата, която търсим, е признанието на финландците, за които България се е превърнала в хит в последно време. Повод за интереса към нас е не само фактът, че сме в една Европейската общност, но и успехът на Стунджи и Елица по време на конкурса "Евровизи", както и паметното за футболните запалянковци дерби между "Тампере" и "Левски"", споделиха хористи часове преди заминаването.

Съставът сам финансира задграничното си пътуване, като единствена Община Хасково отпусна 2 хиляди лева за транспортни разходи. За някои от изпълнителите средствата се оказаха непосилни, още повече че няма и година от последното турне на хора в Италия.

Класата на хасковлии е повод към състава да валят предложения за участия от страната и света. Кое ще бъде следващото им предизвикателство очакваме да си признаят след завръщането от Финландия.