РИОСВ предписа спешни мерки на ВиК за р. Хасковска
РИОСВ предписа спешни мерки на ВиК за р. Хасковска / netinfo
Незабавно да бъдат взети мерки за почистване на канализационния колектор, на който е изграден преливник срещу ул. „Крали Марко” в града с цел да се прекрати изтичането на битови отпадни води в хасковската река. Това предписа регионалната екоинспекция на управителят на „ВиК” в Хасково.

Мерките за прекратяване замърсяването на реката в областния град са предписани след проверки по подадени няколко сигнала за червено оцветяване на река Хасковска през последните дни.

При необходимост, за да се гарантира добрата работа на съоръжението при дъжд, трябва да бъде извършен ремонт или реконструкция, препоръчват още екоорганите, които могат да наложат санкция в размер на до 20 000 лева ако предписанието им не бъде изпълнено.

Експертите предполагат, че най-вероятно обагрянето на реката се дължи на нерегламентираното клане на животни в няколко обекта на кв. „Каменни”. Писма за предприемане на предвидените от закона мерки срещу причинителите на замърсяването са изпратени до ветеринарната служба и здраванта инспекция в Хасково.