Протест, Димитровград
Протест, Димитровград / Дарик радио, Хасково
Протестно шествие Димитровград
99783
Протестно шествие Димитровград
  • Протестно шествие Димитровград
Поредното протестно шествие за област Хасково блокира тази вечер централни булеварди в Димитровград. Шествието с мотото „Народът срещу системата“ тръгна в 18.30 ч. от  централния площад „България“ пред общината и продължи по утвърдения със заповед на кмета Иво Димов маршрут: през пешеходната алея „България“ към новата автогара, по бул. „Благоев“ към Водната кула и жп надлеза и по булевард „Трети март“ до кръговото на околовръстния път пред входа на парк „Пеньо Пенев“. Там протестиращите бяха посрещнати от плътен полицейски кордон. 

Протест, Димитровград
Дарик радио, Хасково

До сблъсъци и ескалиране на напрежението между протестиращи и органите на реда не се стигна, макар че сред множеството имаше гласове с призиви да бъде блокирана отново автомагистрала „Марица“. И макар организаторите от Димитровград многократно да призоваваха да се следва посоченият в уведомлението маршрут и шествието да се върне по обратния път, гостите от Кърджали, Чирпан, Стара Загора и др. отказаха и обявиха, че ще останат пред полицейския кордон до крайния час- 21 часа.

Протест, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Междувременно звуча българският химн, а по-късно част от протестиращите извиха хоро в ритъма на „Бяла роза“ на бул. „Трети март“.
В 21 ч. участниците в протеста, който не бе толкова многолюден, както предишните, тръгнаха обратно към общината. До този момент бул. „Трети март“ бе затворен за автомобили

Протест, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Протест, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Както предварително организаторите от Димитровград съобщиха в социалната мрежа, бе осигурена дарителска кутия за събиране на средства за закупуване на електрическа инвалидна количка на 29-годишната Мария. Участници в протеста дариха за каузата, като в двете дарителски кутии бяха събрани 747 лв., които веднага бяха предадени на семейството. Организаторите, Мария и нейната майка благодариха на всички, включили се в подкрепа на каузата.