Протестиращите в Меричлери не искат вода от Димитровград- имала манган
Протестиращите в Меричлери не искат вода от Димитровград- имала манган / DarikNews

Около стотина от Меричлери, голяма част от които и деца, участваха в организираното днес от политически клуб "Екогласност" и инициативен комитет, воден от Танко Русев гражданско неподчинение. Повод за протеста са обявените преди седмица завишени над нормата нива на арсен в питейната вода на градчето с 2017 жители. За проблема протестиращите винят дейността на кариера за добив на варовик край града.

Участниците в гражданското неподчинение не спряха влака или движението, както бяха обявили, но създадоха проблем за охраняващите протеста полицаи. Умело направлявани от лидера на ПК "Екогласност" Емил Георгиев, те за миг влязоха в схватка с органите на реда, като за щастие не се стигна до инциденти. Да пътува до Брюксел, за да сигнализира и там за "екологичната катастрофа" в Меричлери се закани той днес. 

Преди седмица от РИОКОЗ-Хасково забраниха да се консумира водата в Меричлери, село Великан и хасковското село Татарево. Същия ден кметът на община Димитровград Стефан Димитров, по сигнал на кмета на Меричлери Ваня Славова, свика кризисния щаб. В Меричлери и Великан бе доставена питейна вода с водоноски на "Гражданска защита", а за училището и детската градина там- диспенсери с минерална. Първоначално бяха обявени два пункта за снабдяване с вода. Към момента водоноските обикалят пред къщите на хората, за да бъде улеснено зареждането с вода при зимни условия. Не искаме вода от Димитровград, защото в нея има манган, казаха днес част от протестиращите. Те бяха доволни, че велинградска фирма им изпратила минерална- по две бутилки на човек от домакинство. Някои обаче, дирижирани от Танко Русев, обвиниха кмета на населеното място Ваня Славова и за съществуването на кариерата и за арсена във водата...

Два са възможните варианти за решение на проблема със завишеното съдържание на арсен във водата, обявиха от ВиК-Димитровград. По-евтиният, но по-нетраен във времето бе да се монтира пречистваща система, обясни управителят Станимир Евтимов. По-скъпият, но който ще реши веднъж-завинаги проблема, е нов водопровод, който ще свърже Меричлери с димитровградския кв. Черноконево. В края на седмицата областният управител на Хасково Румен Данев обяви на пресконференция, че мнението на експертите във водните дружества е, че решението на проблема е нов водопровод, за който вече се търси финансиране. Проект за такъв водопровод има още от 80-е години на миналия век, когато явно също е имало такъв проблем и затова е ползван водоизточник от Златна ливада, но в годините на прехода разработката не е била реализирана, коментира кметът на общината Стефан Димитров.

На предстоящата си сесия Общинският съвет ще разгледа докладна записка за решаване на проблема, съобщи днес кметът Стефан Димитров.