АМ Марица,протест
АМ Марица,протест / Дарик радио, Хасково
Протестиращите вдигнаха блокадата на АМ
99711
Протестиращите вдигнаха блокадата на АМ
  • Протестиращите вдигнаха блокадата на АМ
След близо час и половина блокада на магистрала "Марица" протестиращите освободиха движението и в двете ленти. Заради недоволството се натрупаха опашки от ТИР-ове и леки автомобили. 

АМ Марица,протест
Дарик радио, Хасково

Вдигането на блокадата стана след преговори между множеството протестиращи и ръководството на полицията. Директорът на ОД на МВР-Хасково Ангел Цанков лично убеждаваше участниците в протеста да пропуснат движението в посока границата, тъй като преди отбивката за Гърция се образува километрична опашка. Част от хората се съгласиха, други отказаха да се оттеглят. В крайна сметка след продължили повече от половин час разговори между полиция и протестиращи те пуснаха движението по АМ "Марица" и се отправиха пеша към разклона за ГККП "Капитан Петко Войвода", откъдето около 12.30ч. множеството се отправи пеша към магистралата.

АМ Марица,протест
Дарик радио, Хасково

Хора от Хасково, Димитровград, Кърджали и Свиленград успяха да блокират по-рано подстъпите към българо-гръцката граница. След  сблъсък с жандармерията на около километър преди АМ "Марица", протестиращите пробиха кордона, препречил пътя на множеството. Около 13.30 ч. аутобанът бе блокиран, след като жандармерията не направи опит отново да спре хората, а минути по-късно служителите на реда свалиха каските и шлемовете. Жестът им бе аплодиран от протестиращите, които  започнаха да им раздават националните знамена и да ги поздравяват.

АМ Марица,протест
Дарик радио, Хасково

И днес основното искане бе оставка, промяна в Конституцията и свикване на Велико Народно събрание.

АМ Марица,протест
Дарик радио, Хасково

Минути след като бе вдигната блокадата на АМ "Марица", се оказа, че някои от участниците в автошествието, което тази сутрин стартира от Хасково и обедини протестиращи и от Димитровград, са останали без колите си,вдигнати с  паяк от разклона за ГКПП "Кап. Петко Войвода".

АМ Марица,протест
Дарик радио, Хасково

Недоволните се зарекоха, че ще продължат до желаната промяна. Протестът им продължава в понеделник от 18 часа на площада пред Областна администрация- Хасково, като се включват към обявения национален протест. 

Протест, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Протестиращи се събраха и на площада в Димитровград  от 17 ч., въпреки дъжда. Шествието премина пеша по алеята бул. България,като участниците поискаха да се отправят по бул. Трети март към околовръстното, но бяха разубедени от началника на районното полицейско  управление Ангел Дулев. За кратко те спряха движението по бул. Благоев при новата Автогара,, като използваха пешеходната пътека. След което в дъжда се отправиха обратно към площада пред общината, където ги посрещна полицейски кордон. За около 20 мин. спряха трафика и по бул. Раковски на пешеходната пътека там. 

Протест, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Звукова атмосфера от протеста на магистрала "Марица" чуйте в приложения файл.