Приемат заявления за стипендии на димитровградски дарования
Приемат заявления за стипендии на димитровградски дарования / Darik News, архив

Продължава приемът на документи за общински стипендии по програмата за финансово стимулиране на деца и младежи с изявени данни в Димитровград, припомнят от комисията. Заявленията за кандидатстване могат да се подават до 30 септември. Приемането им стартира от 1 септември. Нужните документи са: формуляр за кандидатстване, попълнено Приложение 1, документ (оригинал или заверено копие), удостоверяващ възрастта, документ (оригинал или заверено копие), удостоверяващ учебното заведение, в което учи (не важи за деца до 6-годишна възраст), копия от доказателства- сертификати, грамоти и други, за участия през последните 2 години и/или настоящата в местни, регионални, национални или международни прояви в областта, за която се кандидатства, съответстващи на информацията в Приложение 1, мотивационно писмо, препоръка от преподавател в областта, за която се кандидатства.

Финансирането за 2014 г. от община Димитровград за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи с изявени дарби е в размер на общо 25 000 лева. Право на така стипендия има всяко дете или младеж до 19-годишна възраст с доказани изяви на местно, регионално, национално, европейско и/или световно ниво в областта, за която кандидатства. Стипендиите и финансовото стимулиране са индивидуални. Всеки може да кандидатства за повече от една от описаните стипендии, като попълва в Приложение 1 петте си най-високи постижения и прилага съответните сертификати,  които ги доказват. Областите за кандидатстване са: Наука и техника; Изкуство и култура; Спорт.

Стипендиите и финансовото стимулиране са обособени в: годишна стипендия “Димитровградско дарование”- до 10 минимални работни заплати, определени за страната към датата на одобрение на кандидата; годишни стипендии- за период от една календарна година, до 6 минимални работни заплати; месечни стипендии- за период не по-дълъг от 6 месеца, до 1/2 от минималната работна заплата, умножена по броя на месеците и еднократни стипендии- до една минимална работна заплата, но не по-малко от 50 лв. През 2014 г. се провежда една сесия за отпускане на стипендии през м. септември, припомня председателят на комисията и тази по образование в местния парламент на Димитровград Тодор Тодоров.