Протест АМ Марица, Димитровград
Протест АМ Марица, Димитровград / Дарик радио, Хасково
Поредното протестно шествие за област Хасково е насрочено за късния следобед днес в Димитровград. То ще е с мотото „Народът срещу системата“.

Организаторите от Димитровград съобщават в социалната мрежа още, че ще има дарителска кутия за събиране на средства за закупуване на електрическа инвалидна количка на 29-годишната Мария. И призовават участниците в протеста да дарят за каузата.

Протест Димитровград
netinfo

Според  депозираното в общината уведомление сборният пункт е централният площад „България“ пред общината в 18.30 ч. Утвърденият със заповед на кмета Иво Димов маршрут е: през пешеходната алея „България“ към новата автогара, по бул. „Благоев“ към Водната кула и жп надлеза и по булевард „Трети март“ до кръговото на околовръстния път пред входа на парк „Пеньо Пенев“, като следва шествието да се върне обратно по същия маршрут и да приключи в 21 часа.

Протест, Димитровград
netinfo

В Хасково вече е създадена организация за подкрепа на протеста в Димитровград. Подкрепа заявяват също от Свиленград и Харманли, които участваха и в протестното пешеходно шествие, което миналата седмица блокира движението по магистрала „Марица“ до пътен възел Крепост и това по пътя Хасково-Димитровград.

Протест АМ Марица, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Голяма част от включилите се в него по-късно разказаха в социалната мрежа, че са получили призовки да се явят в съответните районни полицейски управления и са им били наложени актове по ЗДвП, че са се движили, като пешеходци по магистралата.

От областната дирекция на МВР в Хасково съобщиха, че за 23 непълнолетни деца, били през нощта на магистралата по време на протеста без придружител,  са написани актове на родителите им по Закона за закрила на детето. Други 30 акта и 11 фиша са съставени по Закона за движение по пътищата, както и един протокол за полицейско разпореждане. Доведени в полицейските управления са били 2 лица без лични карти за установяване на самоличността по ЗМВР.

Протест АМ Марица, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Това е второто шествие в Димитровград от началото на протестната вълна в страната. Първото бе в неделя миналата седмица, когато въпреки дъжда се събраха над 200 души. Въпреки опитите тогава протестът да излезе извън предварително уговорения маршрут, намесата на организаторите и засиленото полицейско присъствие не допуснаха това да се случи.