По стъпките на Богородица край манастира в с. Добрич
По стъпките на Богородица край манастира в с. Добрич / Darik News, архив

Домакин на Трети национален тракийски фолклорен събор „По стъпките на Света Богородица” ще е днес и утре димитровградското село Добрич. 97 са записаните участници, сред които и 65 фолклорни групи от цялата страна. Председател на журито е видният фолклорист академик Крум Георгиев, а в състава- Александър Милушев от хасковското читалище „Заря” и народната певица от с. Добрич Славка Димитрова.

"По стъпките на Богородица" край манастира в с Добрич
netinfo

За трета година с Добрич дава сцена за изява на фолклорни певчески и танцови формации, както и на индивидуални изпълнители от цялата страна, което представят и популяризират песните, молитвите, наричанията и обичаите, свързани с големия християнски празник на Света Богородица.

По традиция съборът се провежда на откритата сцена край манастира  “Света Богородица", като организаторите се застраховат, че при лошо време ще е в салона на НЧ „Пробуда – 1926”.

"По стъпките на Богородица" край манастира в с Добрич
netinfo

Целта на националния тракийски фолклорен събор е съхраняване, популяризиране и развитие на българското традиционно творчество, да го съхраним и предадем, като насърчаваме приемствеността, посочват организаторите от община Димитровград, читалище „Пробуда” и кметството на с. Добрич.  Според статута, съборът е под патронажа на кмета на общината Иво Димов.

 

В регламента е записано, че  групите за народни традиции и обичаи представят един обичай в рамките на 10 минути, фолклорни певчески и инструментални групи – до две произведения от 5 до 8 минути, танцовите групи и ансамбли – програма в рамките на 10-15 минути, индивидуални изпълнители (до двама от колектив) - една бавна и една бърза песен в рамките на общо 5 минути. Строго ще се съблюдава изпълненията да не надвишават посоченото в регламента времетраене, предупреждават организаторите.

На 1 август изтече срокът, в който фолклорни състави и изпълнители от цялата страна можеха да изпратят заявките си за участие.

 

Откриването е обявено за 10 ч. днес, като половин час по-късно стартира конкурсната програма. Награждаването на най-добрите е планирано за 18.30 ч. на 17 август.